Znojemské vinobraní letos kvůli hrozbě povodní a intenzivních dešťů nebude. Přesouvá se na rok 2025

Jubilejní 40. ročník Znojemského historického vinobraní se přesouvá na rok 2025. Pro nadcházející dny je ze strany Českého hydrometeorologického úřadu vydán extrémní stupeň ohrožení dešťovými srážkami a meteorologové varují i před povodněmi. „Bylo to těžké rozhodnutí, ale správné. Vzhledem k vývoji předpovědi počasí a po poradě s meteorology a bezpečnostními složkami jsme se rozhodli vinobraní přesunout na příští rok. Bezpečnost obyvatel a návštěvníků je pro nás na prvním místě a bylo by nezodpovědné nechat vinobraní proběhnout za každou cenu,“ říká starosta Znojma František Koudela.

„I přes rozsáhlá opatření, která máme připravená, nemůžeme návštěvníkům slíbit téměř všechny programové body. Rizika s konáním vinobraní, ať už jde právě o jednotlivé programové body nebo o četná pódia a stánky v ulicích, jsou navíc sama o sobě vysoká. A my nechceme do rizika dostat ani místní obyvatele, ani návštěvníky a účinkující,“ dodává Karel Semotam, ředitel pořádající Znojemské Besedy.

Největší rizika spojená s deštěm a větrem tvoří například mobilní stavby, jako nůžkové stany, podia a různé kulisy. V případě deště totiž hrozí uvolnění kotvení nebo zhroucení. Bezpečný průchod městem by nebyl ani pro průvod, kterého se účastní na 500 dobových postav, včetně desítek dětí, dále více než 30 koní a další zvířata. Potíže déšť způsobuje také stánkovým prodejcům, kteří nejsou vždy schopni zajistit všechna zařízení.

„Rozhodnutí nebylo vůbec jednoduché. Všechna rizika jsme zvažovali v produkčním týmu, s techniky i s bezpečnostními složkami. Vzhledem k extrémní výstraze musíme brát ohled i na to, že právě záchranný systém bude potřebovat své kapacity na jiných místech regionu nebo republiky. Chceme být ohleduplní ke všem,“ říká Karel Semotam. Předpovědi hlásí nepřetržitý déšť s 24hodinovým úhrnem nad 120 mm a silný vítr s nárazy 55 a 90 km/h.

„V dnešním rozhodování prostě zvítězil rozum, bezpečnost, zodpovědnost a ohleduplnost jeden k druhému. I když mě to osobně neskutečně mrzí, protože na letošní 40. výročí vinobraní jsme se připravovali pečlivě a těšili jsme se na něj, musíme tyto oslavy výročí o rok odložit,“ doplňuje starosta Koudela.

Již zakoupené vstupenky zůstanou v platnost pro příští rok, ti kteří by je nevyužili je mohou vrátit prostřednictvím portálu Ticketstream.

Charakter největší slavnosti vína a historie je oproti jiným festivalům velmi specifický. Klade důraz na historické scény, představení krále Jana Lucemburského, rytířské turnaje v podání kaskadérských skupin a další. Bez takových částí programu by Znojemské historické vinobraní nebylo slavností, na jakou jsou návštěvníci zvyklí.

Karel Semotam